Joulustressiä

Joulu tulee hitaasti, mutta varmasti...

Aloitan siitä, että täällä Rovaniemellä me kaikki uskomme Joulupukkiin. Tästä huolimatta minä en ole millään muotoa jouluihminen, ja siksi joulu on aika stressaavaa aikaa. Eniten minua stressaa lahjojen ostaminen - ei siksi, ettenkö haluaisi ostaa niitä, vaan siksi, että niitä on niin vaikea ostaa. Ja vielä vaikeampi niitä on tehdä itse, vaikka sekin olisi mukavaa. Aika ja taidot ei vaan riitä siihen, siksi joutuu turvautumaan ostohommiin. Toki tässä iässä jo ymmärtää, että lahjoja pitäisi suunnitella koko vuosi, ja ostaa aina, kun näkee jollekin sopivan. Se vaan ei toimi niin. Mutta pukilla on oltava apulaisia, ja siksi minäkin vuodesta toiseen suoritan Joulupukin minulle määräämiä tehtäviä 😉.

Joulun ns. hittilahjat selviävät yleensä vasta Black Fridayn aikoihin, ja varsinkin lapsilla lahjatoiveet muuttuvat vähintään viikoittain kavereiden, Instan, Snapin tai TikTokin suositusten mukaan. Ei siis ole mitään järkeä ostaa lapsenlapselle lahjaa syyskuussa, se voi olla täysin out joulukuussa. Siksi minä alan miettiä joululahjoja aikaisintaan pari viikkoa ennen joulua, mikä on äärimmäisen rasittavaa. Kävin hankkimassa joululahjat viikko sitten perjantaina, siis suurimman osan, ja jotain karkkihommia ostin vielä tänään lähikaupasta. 

Tänä vuonna ostin ensimmäisen lahjan  poikkeuksellisesti jo Black Friday-tarjouksesta, ja se tapahtui siksi, että olimme tyttäreni kanssa Prismassa, ja hän siellä vinkkasi, että lapsi tarvitsee uuden pleikka-jonkun systeemin, joka sattui olemaan tarjouksessa. Ostin sen ja onneksi muistin, että olin roudannut sen työhuoneeseen odottamaan joululahjojen paketointissessiota, joka oli tänään. Siitä pääsenkin nuoruusmuistoihin 😊.

Entisaikojen joulu

Joka ikisenä jouluna lahjoja paketoidessani palaan muistossani aikaan, jolloin asuimme maalla, ja sekä vanhempani, tätini että mummo ja ukki olivat vielä elossa. Äiti tuli mummolaan pari päivää ennen aattoa, ja lämmitti ns. pikkupirtin, joka joskus ennen oli lapsuudenkotini. Illalla, kun pirtti oli lämmin, kannoimme sinne kaikki lahjat, joimme glögiä ja vähän punaviiniä, juttelimme ja paketoimme lahjat yhdessä. Se oli tosi mukava traditio. Pari viikkoa ennen joulua oli tädin kanssa joulukorttien kirjoittamissessio, sekin oli tosi mukavaa. Ensin täti kaivoi esille edellisenä vuotena saapuneet joulukortit, ja sitten näille kortin lähettäneille piti tietenkin vastata. Etsittiin osoitteita milloin puhelinmuistiosta, milloin osoitekirjasta. Ei ollut Google-hakuja tai DVV:n tietokantoja käytettävissä, kaikki oli paperilla. Jotkut osoitteet olivat muistikirjan välissä paperilapuilla. 

Kuva Pixabaysta. Valitettavasti emme ottaneet äidin kanssa kuvia lahjojen paketointisessioista, ne kyllä olisivat nyt arvokas muisto. Muutenkin jouluvalmistelut olivat erilaiset silloin, kun omatkin lapset olivat pieniä. Muistan, että eräänkin kerran heräsin jo aamukuudelta siivoamaan, että jouluaattona on varmasti puhdasta. Nyt en jaksa edes kuvitella sellaista. Vuosi vuodelta jouluvalmistelut alkavat myöhemmin ja ovat vaatimattomammat - saattaa olla, että muutaman vuoden kuluttua en tee enää mitään 😔.

Joulusiivous

En enää nykyään tee suursiivousta jouluksi. Teen vain sellaiset asiat, mitkä koen tärkeäksi. Siivoan vessat ja saunan, vaihdan lakanat, imuroin yms. - nykyään onneksi vain yläkerrassa, koska robotti-imuri James Butler imuroi alakerran. Yritän myös ehtiä mankeloida ja jopa vähän silittää, tai ainakin kipata pyykit kaappeihin. Riippuu aina vähän tilanteesta - milloin joululoma alkaa ym. Minähän teen kahta työtä, joten loma-aikanakin teen ainakin vähän töitä.  Nyt jouluaatto on sunnuntaina, joten on periaatteessa hyvin aikaa. Huomenna on siis tarkoitus siivota, saas nähdä kuinka käy 😃. No, se ei ole niin justiinsa, teen mitä ehdin ja jaksan. Videolla Alter Egoni Tilitintti leikkii James Butlerin kanssa. 


Kohta on jouluaatto

Tänään on perjantai, ja sunnuntaina on jouluaatto. Omasta mielestäni olen suoriutunut todella hyvin, koska joululahjat on hankittu ja jopa paketoitu - aivan ennätysajassa 😊

Viereisessä kuvassa osa, huom! - vain osa minun tänään paketoimista lahjoista. Aloitin homman noin klo 18.00 ja n. 21.30 oli valmista. Nuo lahjakassit ovat tosi hyvä keksintö, helpottaa, kun voi laittaa saman perheen paketit yhteen kassiin. Tänä jouluna paketoin aika monta lahjaa kultaiseen tai hopeiseen lahjapaperiin, mistä tulikin mieleen, että ostettiin Millan kanssa nättiä valkoista glitterpaperia jostakin kaupasta, mutta paketointiin se paperi ei sopinut. Siinä ei pysynyt teipit kiinni, ei sitten niinkus yhtään. Pari pakettia sain sillä paketoitua, kun laitoin liimaa😂. 

Jouluruoasta ei onneksi tarvitse stressata. Jos kukaan ei tule käymään, niin ei tarvitse laittaa ruokaa. Voi syödä ihan sitä samaa ruokaa kuin muinakin päivinä, tai laittaa jouluruokaa, jos haluaa, Itse ajattelin keitellä aattona riisipuuroa (meinasin kirjoittaa siiripuuroa😊) ja luumusoppaa, jos onnistuu. Jos ei onnistu, niin voin syödä Ruipulaa pakasteesta 😄.




Mutta eipä mithään, nyt pitää lähteä nukkumaan. Nautitaan joulusta jokainen omalla tavallamme, tärkeintä on viettää aikaa läheisten kanssa ja levätä. 

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lomailua ja junamatkailua Ranskan Rivieralla ja Italian Cinque Terressä

Lomatunnelmia Rodokselta

Perjantain puuhastelua