Sukunimi vaihtuu...

 Sukunimen vaihtaminen

Olen jo pitkään pohtinut itsenäistymistä ja oman sukunimen, tai siis ns. tyttönimen käyttöön ottamista. Avioerosta tuli 20 vuotta 14.1.2024 ja ensin ajattelin ajoittaa nimenvaihdoksen tuohon ajankohtaan, mutta tulin toisiin ajatuksiin. Se on nimittäin yllättävän haasteellista, ei teknisesti vaan muuten. Kaiken lisäksii 14.1. oli sunnuntai, joten ei onnistunut nimen vaihtaminen tuolle päivälle😊. 

Kuva Pixabay
Avioeron aikaan en jaksanut miettiä nimiasioita, sillä ei oikeastaan ollut suurta merkitystä. Pidin ex-miehen sukunimen lähinnä lasten takia, ja osittain myös laiskuuttani. En kokenut mitään tarvetta vaihtaa nimeä. Jostakin syystä tämä nimiasia on nyt alkanut puskea esille - tuli ajatus, että haluan kuolla omalla nimelläni (en ole sairastunut tai mitään sellaista, mutta se ikääntyminen 😊). Myös passi ja henkilökortti on sopivasti uusittava huhtikuuhun mennessä, joten olen päättänyt, että nyt on se aika. 

Olen tietenkin selvittänyt asioita ja toimintajärjestystä, ja mihin kaikkeen tämä vaikuttaa, ja sehän vaikuttaa yllättävän moneen asiaan. Ensin on tosiaan tehtävä se muutos DVV:n sivuilla, ja sen jälkeen pitää hankkia passi ja henkilökortti - se käy kätevästi poliisilaitoksella. Ajokortin uudella nimellä voi tilata Trafin sivuilla sen jälkeen, kun on hankkinut nuo uudet henkilöllisyystodistukset. Kela-kortti tulee automaattisesti, jos oikein ymmärsin😂. Uusi pankkikortti pitää tilata, ja koska minulla on yritys, niin joudun tekemään muutoksen myös PRH:lle. 

Ilman passia (ja saattaa se pankkikorttikin olla tarpeen) ei pääse reissuun, ja se olisi tosi ikävää. Kuva Monte Carlon Casinolta, jossa olen vieraillut ulkona muutaman kerran, mutta sisätiloissa vain WC:ssä. Rahut ei ole riittäneet pelaamiseen siellä. Mutta joo -nämä viralliset asiat nimen vaihtamisessa hoitunevat helposti, mutta epäviralliset - huoh. 

Haasteet

Suurin ongelma on ne saamarin sähköpostit, joissa on se entinen sukunimi. Siis ei mitään hajua, minkä sähköpostiosoitteen olen ilmoittanut tärkeille yhteistyökumppaneille, kuten Zalando, Stiletto., Bootzt, Marimekko, Vimma, Sanoma jne, 😀. Eikä siinä vielä kaikki - on joitakin ihmisiä ja organisaatioita, jotka eivät vaan osaa muuttaa sähköpostiosoitetta - minulle tulee vielä paljon postia jo aikoja sitten lopetettuihin sähköposteihin. Pahin ja isoin ongelma on Microsoft-tili, en ymmärrä, miksi sinne ei vaan voi vaihtaa sähköpostiosoitetta - olen lisännyt sinne aika monta ns. aliasta, mutta aina se vaan haluaa pp.inet.fi-osoitteen, jos pitää tehdä siellä jotain isompia muutoksia. Tästä ilosta maksan lähes 5 €/kk, harmittaa. 

Toinen sähköpostihaaste on työpaikka, ei siksi, etteikö osoitteen vaihtaminen onnistuisi, vaan se, että miten saa tärkeät postit kulkemaan ilman isompia hämminkejä. Sovittiinkin töissä, että vaihdan nimeä vasta, kun tilinpäätös on valmis, jotta kuntien taloushenkilöt saavat minuun yhteyden tarvittaessa (joo, puhelinkin on keksitty, mutta sähköpostilla sovituista asioista jää dokumentti). Toisaalta olisi kyllä nautinto, jos Valtiokonttorin sähköpostit eivät tavoittaisi minua👽.

En myöskään ymmärrä, miksi itse teen tästä niin ison numeron, kun muut eivät edes puhu siitä mitään. Yhtäkkiä vaan huomaa, että jonkun tutun sukunimi on vaihtunut, joko avioliiton solmimisen tai avioeron takia, ja joillakin ehkä huvin ja harrastuksen vuoksi.

Nyt se on tehty!

Tänään aamupäivällä aloin tuumasta toimeen ja klikkailin itseni DVV:n sivuille. Nimenmuutosta ei tarvinnut mitenkään perustella, kun kyseessä on oma entinen sukunimi. Maksoin 95 € ja nyt odottelen vahvistusta sähköpostiin. Se tulee varmaan maanantaina. Verohallintoon tieto oli mennyt saman tien😂, mikä ei mitenkään yllätä. Alvi pitää maksaa aina, vaikka nimi vaihtuisi. 

Avasin jo uuden Outlook-sähköpostin uudella nimellä, ja onnistuin jopa tekemään automaattisen siirron vanhasta uuteen sähköpostiin. 

Seuraavien viikkojen aikana pitää alkaa hoitamaan nuo passi- ym. jutut, eiköhän se siitä. Ilmeisesti joihinkin paikkoihin tiedon siirtyminen kestää noin kaksi viikkoa, ja vasta sitten voi alkaa tilailla uusia pankkikortteja yms. Vaikeinta on varmaan oppia muistamaan tuo uusi ja samalla vanha nimi👩.
Mukavaa viikonlopun jatkoa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

ALV-alarajahuojennus poistuu 2025 - miten se vaikuttaa pieniin yrityksiin?

Kiireen keskellä

Harrastukset vol 1