Oo La La Laa - Riviera

Tilitintin feisbuukkisivuilla oli tauluarvonta Tintin 1-vuotissynttäreiden kunniaksi, ja pyysin arvontaan osallistujilta ehdotuksia, mistä aiheista he haluaisivat lukea. Arvonnan voittaja toivoi plokimerkintää Tintin lempimatkakohteesta, joten ajattelin nyt vähän kirjoitella tästä aiheesta, josta varmaan tulee myöhemmin lisää.  

Lempimatkakohdetta minulla ei varsinaisesti ole, koska olen vaihtelunhaluinen ja haluan aina käydä uusissa paikoissa. En ole kovin paljon matkustellut, koska lentäminen vähän pelottaa (aika hassu juttu linnulle👱), mutta olen pyrkinyt voittamaan pelkoni vähintään kerran vuodessa ja hypännyt (lue kömpinyt)  lentokoneeseen, en siiville kuitenkaan. 

Nyt on ollut pari vuotta taukoa matkustamisesta monella muullakin kuin Tintillä, ja viimeksi olen matkustanut syyskuussa 2019 Mentoniin Ranskan Rivieralle. Jos lempparikohteita pitää listata, niin kyllä minun on laitettava Ranskan Riviera aika ylös sillä listalla. Mentonissa en ollut käynyt aikaisemmin, mutta lähin kenttä on Nizzassa, ja siellä kävin ystäväni kanssa vuonna 2014. Nizza valloitti sydämeni, eikä vähiten sen takia, että kävin retkellä Nizzan linnassa ja löysin sieltä puun, jonka juurella olen istunut joskus satoja vuosia sitten ollessani hovineitona siellä. Useimmat eivät taida uskoa entisiin elämiin, mutta minäpä uskon, koska elämä on paljon mielenkiintoisempaa niin😃. Nyt minulla taitaa olla valitettavasti viimeinen elämä, mutta siitä ehkä joskus myöhemmin enemmän. 


Nizza on kiva matkakohde siksi, että ensinnäkin sinne on helppo päästä, koska Helsingistä on suoria lentoja. Matkan helppous on minulle tärkeää. Ei tässä iässä jaksa enää odotella kentillä tuntikausia koneen vaihtoja, tai matkustaa muuten monen mutkan kautta. Vuonna 2014 majoituimme ystäväni kanssa Nizzan keskustassa Airbnb-asunnossa, joka oli juuri sopiva kahdelle matkalaiselle. Asunnossa oli kaksi pientä makuuhuonetta, keittiö, olohuone, kylpyhuone ja pieni parveke. Huoneisto oli kerrostalossa, jossa oli concierge eli suomalaisittain lähinnä talonmiestä vastaava henkilö. Hän auttoi meitä kummallisten lukkojen ym. pienten ongelmien kanssa sekä neuvoi parhaat ruokapaikat, ja tilasi meille myös taksin lähtöpäivän aamulle valmiiksi. 

Nizza on kiva kohde siksi, että siellä on sekä rantaa että kaupunkielämää. Rannat eivät valitettavasti ole kovin kummoisia, koska ne ovat täynnä pientä kiveä. Siellä ei krokseilla pärjää, mekin jouduimme hankkimaan jotkut sukelluskengät vai mitkä lienee, että uskalsimme kävellä siellä. Se ei sinänsä haitannut, koska Tinttihän ei uimista harrasta eikä rakasta, mutta kiva oli kuitenkin käydä kastautumassa Välimeressä. Keskustasta löytyvät kaikki mahdolliset Diorin ja muiden merkkiketjujen liikkeet, mutta tyydyimme vain kuvaamaan itsemme niiden edustoilla (rahastahan ei luonnollisesti ollut kysymys, mutta en halua maksaa merkistä😏). Parhaat ostokset tehtiin kujilla, joita sielläkin löytyy. Ihania pikkuputiikkeja, joissa myydään turistikamaa. Nizzasta on myös lyhyt matka muihin Rivieran kohteisiin, kuten Mentoniin, Cannesiin, Antibesiin ja Monacoon, sekä Italian Rivieralle. 

Tässä kuvassa ollaan turrebussin kyydissä toisella reissulla vuonna 2019, jossa teimme vain päiväreissun Nizzaan. Istuimme bussin yläkerrassa ja oli mielenkiintoinen yllätys, että siellä piti varoa palmujen oksia 💦.

Mennäänpäs sitten Nizzasta Mentoniin, joka on aivan ihastuttava pikkukaupunki noin tunnin bussimatkan päässä Nizzasta. Siellä vietimme syyskuussa 2019 ihanan viikon isolla porukalla juhliessamme yhteisen ystävämme 50-vuotissynttäreitä. Se on synttäreitä viettäneen ystäväni lempparikohde, ja siksi menimme sinne. Menton on tunnettu sitruunasta ja saippuasta, siellä vietetään helmikuussa ihan kunnon sitruunafestarit, joihin on loihdittu sitruunasta vaikka ja mitä sekä sitä sun tätä. Lisätietoja sitruunabileistä löytyy tämän linkin takaa https://www.fete-du-citron.com/?lang=en


Mentonissa majoituimme aivan ihanassa Airbnb-asunnossa, jossa oli jokaiselle oma huone, sekä pari kylpyhuonetta (toisessa oli poreamme, josta ehdottomasti tulee aina lisäpisteitä) ja tietenkin olohuone ja keittiö sekä iso parveke, josta oli näkymät merelle. Asunto sijaitsi lähellä Italian rajaa, joten kävimmekin usein Italian puolella ostoksilla, koska siellä esim. viini ja tupakka oli huomattavasti edullisempaa kuin Ranskassa - ei sillä, että viini tai tupakka olisi minulle mitenkään tärkeä asia, kunhan huomautin 😋. 

Siinä heti rajan tuntumassa oli pieni kahvila, jossa myytiin kahvilatuotteiden lisäksi alkoholia, tupakkaa, juustoa, leipää, kinkkua ym. syötävää. Lähin kaupunki Italian puolella on Ventimiglia, jonne teimme päiväretken kuuluisille markkinoille. Junamatka kesti noin 20 minuuttia, eikä maksanut montaa euroa. Myyjät siellä olivat aika lailla päällekäyviä, jos niin voi sanoa - tuntui, että ei saa ruokarauhaa, kun vähän väliä joku tulee myymään Pradaa, Chanelia ym. feikkituotetta, mutta se kuuluu asiaan siellä. Minulle nämä ovat elämys - ihailen näiden laittomien myyjien nopeutta, kun poliisi ilmestyy paikalle. Muutamassa sekunnissa he ovat kadonneet paikalta, ja ilmestyvät vaaran väistyttyä näkyviin tosi nopeasti. Tunnustan myös, että kujilla ostelu on ihanaa, mukaani lähtee sieltä aina joku feikkiväsky tai lompuukki 😊.


Mentonista on lyhyt matka myös Monacoon, jota ei sen kummemmin tarvitse esitellä. Kävin siellä myös vuoden 2014 Nizzan reissulla, ja nyt 2019 piti tehdä uusintavierailu sinne. Tällä kerralla kävimme vain kahdessa kohteessa -Merimuseossa ja Cafe de Parisissa. Toki myös Monte Carlon Casino on ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka. 

Monacossa mikään ei ole halpaa, mutta kyllä siellä köyhempikin saa syötävää ja juotavaa - hinnat ovat ehkä Suomen tasolla 😊. Ruhtinas Albertia emme valitettavasti tavanneet, ehkä seuraavalla kerralla. Merimuseo on kiva paikka, itse olisin halunnut päästä silittelemään pikkuhaita, mutta niitä ei sitten ollutkaan paikalla, eikä niitä ilmeisesti ollut tarkoitettu aikuisten huviksi, vaan lasten iloksi. Kuvassa kuitenkin joitakin kaloja, en tiedä minkä merkkisiä. 

En osaa antaa mitään tosi loihakkaita vinkkejä, mitä Nizzassa tai Rivieralla ylipäätään ottaen kannattaa tehdä, tai mitä ei missään tapauksessa kannata tehdä, mutta itse olen kokenut nuo Hop On Hop Off-bussit tosi hyviksi monissakin matkakohteissa. Nehän kiertelevät tärkeimmät nähtävyydet, ja bussista voi jäädä pois mielenkiintoiseen kohteeseen, ja jatkaa sitten seuraavalla bussilla matkaa. Ehkä sen verran voi mainita, että en kokenut oloani mitenkään turvattomaksi edes yöaikaan liikkuessa, mutta yksin liikkumista ei varmaan voi suositella missään enää nykyään.  Muutenkin olen alkanut näin vanhetessani arvostamaan matkoja, joilla ei tarvitse itse huolehtia ihan joka asiasta. Omilla matkoillani käyn mielelläni tärkeimmissä nähtävyyksissä, mutta mieluisinta on istuskella ranta- tai katukahviloissa syömässä hyvää ruokaa, ottaa pikkuviini tai olut välillä ja liikunnaksi riittää se, että käy tekemässä kauppaa kujilla. Seuraavassa matkaplokissa varmaan kirjoittelen Eviva Epsanjasta 😍.








 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lomailua ja junamatkailua Ranskan Rivieralla ja Italian Cinque Terressä

Lomatunnelmia Rodokselta

Perjantain puuhastelua