BitLocker - virustakin pahempi uhka tietokoneellesi?

 Uusi kirosana eli BitLocker

Ennen 13.5.2023 en ollut kuullutkaan BitLockerista, mutta nyt se on muuttunut minulle kirosanaksi. Jos se ei ole sinulle ennestään tuttu, niin kerrotaan, että BitLocker on salausohjelma: 

BitLocker

BitLocker on kiintolevyn tai ulkoisen massamuistilaitteen salausohjelma, joka kuuluu Windows Vistan ja Windows 7:n Enterprise- ja Ultimate-versioihin sekä Windows 8:n Pro- ja Enterprise-versioihin. Windows 10:ssä se sisältyy edellä mainittujen lisäksi myös Education-versioon[1]. Se kysyy asetettua salasanaa ennen tiedostojen avaamista. Salaamisen voi asettaa myös siten, että tiedostot aukeavat vain, kun tietty laite on kytketty tietokoneeseen. BitLocker-ohjelmaa voi käyttää myös Vistassa, sillä ohjelma siirtyy massamuistilaitteen mukana. 
(Kopioitu suoraan Wikipediasta)

Sen pitäisi siis olla ystävä eikä vihollinen, mutta tällä hetkellä ottaisin mieluummin Troijalaisen tai jonkun muun pikkukaverin koneelle kuin tuon saamarin BitLockerin. Minun koneeni käyttöjärjestelmä on Windows 11, eikä siihen pitäisi edes olla BitLocker saatavilla, paitsi jos on edistyneempi malli, niin siihen se voikin olla saatavilla. Minun koneelle se mitä ilmeisimmin oli saatavilla, vaikka en sitä tiennytkään😈.

Miten näin pääsi käymään on vielä tässä vaiheessa arvoitus, mutta ehkä se selviää myöhemmin. Ostin siis uuden tietokoneen helmikuussa ja se on toiminut loistavasti tuohon edellä mainittuun päivään asti. Olin edellisenä iltana tullut työmatkalta ja lauantaina hyvin nukutun yön jälkeen ajattelin alkaa pirteänä töihin, mutta koneelle mennessä huomasin, että siellä oli jotain meneillään. Pyöreä pallura vain pyöri ja pyöri näytöllä. En heti tehnyt mitään, mutta kun rullaus ei loppunut, niin tein sen mitä aikanainen vain voi, eli ctrl alt del - ei auttanut. Vielä sama pari kertaa vihaisemmin, ei auttanut. Sitten sammutus nappulasta, uudelleen käynnistys, mutta pyörintä jatkui. Sen jälkeen johdot irti, uudelleen käynnistys ja pyörintä jatkui. Tein näitä muutaman kerran, jonka jälkeen näytöllä näkyi HP:n logo, näyttö muuttui siniseksi ja siellä komeili teksti: BitLocker ja kehotettiin antamaan BitLocker-avain. Vieressä oleva kuva on tilanteesta, jossa olin yrittänyt laittaa joitakin epämääräisiä numeroita tuohon palautusavain-kohtaan.

Näytöllä oli osoite, johon kirjautumalla mokoma 48-numeroinen avain pitäisi löytyä, ja ajattelin tietenkin, että jees, mahtavaa, tämähän on kätevää. Osoite ohjasi kirjautumaan omalle Microsoft-tilille ja kun sinne asti pääsin, niin siellä oli ilmoitus:" Tälle tilille ei ole tallennettu BitLocker-avaimia". Fine. No, Google auttaa aina, ja sieltä minulle selvisi, että kyseistä avainta voi etsiä ensisijaisesti omalta MS-tililtä, tai tulosteesta, jonka on ottanut asentaessaan BitLockeria tai järjestelmänvalvojalta (minä itse). Joskus se voi löytyä myös työpaikan MS-tililtä. No, tulostetta ei ollut, koska en ollut asentanut kyseistä BitLockeria, eikä tulostin ollut konetta käyttöön ottaessa edes käytettävissä. Sitä ei liioin löytynyt työpaikan MS-tililtäkään. Melkein itkin, mutta en ollut vielä aivan toivoton. Aloin googlata ohjeita, mitä tehdä, kun avainta ei ole. Selvisi, että Microsoft tai koneen valmistaja ei tiedä avainta, vaan käytännössä ainoa mahdollisuus on asentaa käyttöjärjestelmä uudelleen. Huoh. Kelasin mielessäni, että joudun tallentamaan kaikkien asiakkaiden tilinpäätökset ja tammi-huhtikuun kirjanpidot uudelleen, ja sen lisäksi menetän ne tiedot, joista varmuuskopiot ovat vain jossakin Windowsin omissa kopioissa. Vielä pari kertaa huoh huoh. 

Koska en voinut lauantaina tehdä asialle mitään sen enempää, keskityin nautiskelemaan viinistä ja Euroviisuista, vaikka Loreenin tulossa oleva voitto ärsytti jo etukäteen. 


On se niin väärin, että ei saatu viisuvoittoa Suomeen, mutta kerrankin saatiin kunnon hypetys aikaan Käärijästä - ihan mahtavaa, kuinka koko kansa on ollut niin täysillä mukana tässä. Tarvitaan siis vain riittävän erilainen "hahmo" ja sopivan letkeä ja harmittomasti hupaileva kappale, niin menestys on taattu. 

Kuvassa meidän Euroviisutunnelmia 😀

Euroviisupettymyksen jälkeen vietin sunnuntain katsomalla Morden i Sandhamn kaikki katsottavissaolevat jaksot Yle Areenasta. Ärsyttävää, että Nora ja Alexander eivät ymmärrä puhua keskenään. Ja vielä ärsyttävämpää, että sarja loppuu. 

Maanantaina soitin ensi töikseni erääseen Rovaniemellä sijaitsevaan tietokoneiden huoltoliikkeeseen, ja sieltä ystävällinen herra lupasi tulla katsomaan tilanteen tiistaina. Hän tuli täsmälleen sovittuna aikana, ja katsoimme vielä hänenkin kanssaan läpi nuo kaikki Microsoft-tilit, että avainta ei varmasti löydy. Sen jälkeen hän yritti asentaa Windows 11 uudelleen, mutta valitettavasti se ei onnistunut. Hän arveli, että kovalevy joudutaan vaihtamaan, mutta hän ei voi sitä tehdä, koska koneella on vielä takuu voimassa. Hän ohjeisti olemaan yhteydessä HP:n tukeen ja näin olen nyt toiminut. Ehkä jo ensi viikolla saan palautuslaatikon, johon pakkaan koneen ja lähetän sen kohti huoltoa. Huoh!

Tarina siis jatkuu, mutta minulle on herännyt muutama kysymys. Miksi ihmeessä tämmöisestä koneen tuhoojasuojauksesta ei ole minkäänlaisia varoituksia missään? Uuden tietokoneen mukana tulee vain yhden sivun pikaohje, jossa ei btw edes kerrota, missä koneen käynnistysnamiskuukkeli sijaitsee. Siinä kyllä varoitetaan laittamasta johtoa vääränlaiseen pistorasiaan ja muuta paskaa, mutta ei kerrota mitään oikeasti tärkeää. Minäkin olen kypsästä iästä huolimatta tehnyt töitä tietokoneilla jo 1980-luvulta alkaen enkä ikinä aiemmin ole törmännyt tämmöiseen ongelmaan, vaikka kaikenlaista niiden kanssa on sattunut. Minulla ei oikeasti ole mitään hajua, missä vaiheessa tuo salaus on koneelleni asentunut - itse en sitä todellakaan ole asentanut. Esim. tälle läppärille, millä nyt kirjoittelen sitä ei edes pysty asentamaan, ja tässäkin käyttis on Windows 11 Home. Tutkimattomia ovat siis Microsoftin tiet, en voi muuta sanoa. Ystävät, tarkistakaa omat MS-tilinne ja jos sieltä löytyy teidän koneiden BitLocker-avaimet, niin ottakaa talteen - koskaan ei voi tietää, milloin niitä tarvitaan.


Laitan vielä tämän vuodatuksen loppuun kuvan Itämeren auringonlaskusta, kuvattu  11.5.2023 Silja Symphonylla 

Auringonnousut ja -laskut ovat kauniita olivat ne sitten ihan kotoa tai kauempana, mutta meillä on kohta kesä - nautitaan siitä😊

 To be continued...
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lomailua ja junamatkailua Ranskan Rivieralla ja Italian Cinque Terressä

Lomatunnelmia Rodokselta

Perjantain puuhastelua