Tietoturva, tekniikka, tekoäly- kääks?

 Tietoturva- ja tietoturvaohjelma 😁

Kerron nyt heti alkuun, että en ole mikään tekniikan ihmelapsi, vaikka tyypillisenä Kaksosena olen aina kiinnostunut uusista asioista ja niiden oppimisesta. Tekniikka on tosi rasittavaa, en yhtään tykkää asentaa uusia ohjelmia tai salasanojen muistamissysteemejä - puhumattakaan kaikista rasittavista tietoturvaohjelmista. Ymmärrän kyllä täysin, että ne ovat äärimmäisen tärkeitä, mutta ne myös hidastavat kaikkea tekemistä ihan järkyttävän paljon. Itsellä on tällä hetkellä käytössä joku Elisan ohjelma (aiemmin oli Telia), joka haittaa kaikkea työn tekemistä. 

Kuva kaapattu Elisan sivuilta


Kerron esimerkin: alan tekemään asiakkaan kirjanpitoa SimplBooksilla. Se on ohjelma, joka toimii netissä. Teen muutaman kirjauksen, ja seuraavana onkin, että asiakas on maksanut Verohallinnolle jotakin. Tiedän, että se on arvonlisäveroa, mutta minun on kuitenkin tarkistettava OmaVerosta, mihin Verohallinto on suorituksen kohdistanut, se kun ei välttämättä kohdistakaan sitä arvonlisäveroon vaan esim. työnantajamaksuihin. Klikkaan siis OmaVeron kuvaketta ja kirjaudun sinne pankkitunnuksillani, tarkistan mihin suoritus on kirjattu ja palaan kirjanpito-ohjelmaan, johon sitten onkin pääsy estetty, koska tietoturva. Aina, kun kirjautuu pankkitunnuksilla OmaVeroon, pankkiin tai muuhun vastaavaan, eikä poistu ohjelmasta, niin tietoturvaohjelma blokkaa käytännössä kaikki sivut. Ja tämä tapahtuu siitä huolimatta, että olen lisännyt kirjanpito-ohjelman sallittuihin sivuihin. Joo tiedän, että voisin kirjautua ulos OmaVerosta, mutta kun haluan pitää sen auki, jotta ei tarvitse taas kohta kirjautua sinne uudelleen, kun asiakkaalla on seuraavana päivänä joku toinen suoritus Verohallinnolle. Klikkaan sitten tietoturvaohjelmassa "Lopeta"-namiskuukkelia, mutta se auttaa vain hetken. Oikeasti nämä hidastavat ehkä vain 10 minuuttia kaikkiaan, mutta ärsyttää siitä huolimatta. Voisi senkin 10 minuuttia käyttää vaikka itsetutkiskeluun😀.


Tekniikka

Tekniikka tarkoittaa minulle johtojen yhdistämistä. Se se vasta rankkaa onkin. Miksi ne johdot ei vaan voi olla siinä, mihin joku on ne joskus asentanut? En ymmärrä. 

Tiistaina eli 5.12.2023 minulla oli pienet bilheet. Siellä oli tarkoitus mm. laulaa karaokea, ja laulettiinkin hetki, mutta sitä ennen oli teknisiä ongelmia. Minulla on tuo Muvikan karaokevahvistuslaite aina ollut samassa paikassa enkä ole siihen koskenut. Luulin, että riittää, kun laittaa siihen mikrofonit ja avaa kajarin, niin toimii. Ei toiminut. Laitettiin mikrofonit - ei ääntä. Tarkistettiin, että kaiuttimissa palaa valo - kyllä. Laitettiin kaukosäädin laturiin, koska en ollut muistanut ladata sitä, toimi laturiin liitettynä. Mutta miten saada äänet kuulumaan mikrofoneista? No vihdoin tajuttiin, että se pirun Muvika ei ollut pistorasiaan yhdistetty - oma vika, kun olin tarvinnut sen pistorasian joulutähdelle ja vain ottanut jonkun "tarpeettoman" johdon siitä irti. Tai joku muu oli ottanut irti lainatessaan laitetta eikä ollut muistanut laittaa sitä takaisin. Huoh. Mutta se siitä, muutama biisi saatiin kuitenkin laulettua ennen kuin lähdettiin kaupungille. Arvatkaas vaan, muistanko enää seuraavalla kerralla noita kaikkia johtoja ja missä niiden pitäisi olla 😈 P.S. Itsenäisyyspäivän etkot olivat hauskat teknisistä ongelmista huolimatta 💋

Tekoäly

Mutta seuraava asia eli tekoäly - erittäin kuuma aihe nykyään. En lähde pohtimaan, mitä uhkia ja mahdollisuuksia siinä on, koska en ole siihen juuri perehtynyt. Päätin kuitenkin vähän testailla sitä Tilitintin kanssa. Tein tunnukset ja aloitin pikku keskustelut ChatGBT:n kanssa - yllätyin positiivisesti. Ensinnäkin Sen (en voi kirjoittaa Hänen 👽) oikeinkirjoitus peittoaa kyllä aika monet ihmiset - oikeinkirjoituksesta täytyy tehdä ihan oma postaus joskus myöhemmin. Olen suunnitellut Tilitintille verkkokauppaa (se on hyvin, hyvin pitkässä kuusessa vielä, joten ei siitä sen enempää) ja laitoin tämmöisen promptin (joku käsky, mikä Sille annetaan): 

Tilitintti on tilitoimisto. Nyt haluamme laajentaa liiketoimintaa verkkokauppaan. Kerro hauska ja kiinnostava esittely Tilitintistä ja tässä Sen vastaus:

Tervetuloa Tilitinttiin, missä numerot saavat siivet ja talousasiat tanssivat iloisesti! Olemme enemmän kuin perinteinen tilitoimisto – meillä laskut ja kirjanpito eivät ole pelkkää mustavalkoista paperisotaa, vaan ne muuttuvat värikkääksi ja virtaviivaiseksi tanssiksi verkkokaupan maailmassa.

Kuvittele Tilitintti verkkokauppiaan taikamaailmana, missä jokainen luku ja euro on kuin supersankari, valmiina tekemään sinun liiketoiminnastasi tähti! Meidän tiimimme ei vain pidä huolta siitä, että numerot natsaavat kohdalleen, vaan me luomme sinulle taianomaisen virtuaalisen kauppapaikan, missä asiakkaasi saavat huippupalvelua ja sinä voit keskittyä unelmiesi tuotteiden tarjoamiseen.

Tilitintti ei ole pelkkä tilitoimisto, vaan luotettava kumppani, joka tuo aimo annoksen luovuutta ja intohimoa liiketoimintaasi. Me autamme sinua rakentamaan verkkokauppasi vauhdikkaasti ja viisaasti. Joten hyppää mukaan Tilitintin iloiseen talouskaruselliin – täällä numerot eivät ole koskaan olleet näin hauskoja ja liiketoiminta näin vauhdikasta!

Minusta tuo oli tosi hauska, ja kopsasin pätkän tuosta alusta Tilitintin kotisivuille. Paitsi, että sain ilmoituksen, että julkaisussa oli joku virhe. Epäilen, että liikaa merkkejä 😁 - se on minun yleisin virhe. Toiseksi - Tilitintti ei auta ketään verkkokaupan perustamisessa, koska asiantuntemusta ei valitettavasti ole. ChatGPT ei ihan ymmärtänyt, mitä tarkoitin, mutta se taas tarkoittaa sitä, että minä en osannut ilmaista asiaani Sille oikein. Mutta - minullakin on keskimääräistä parempi mielikuvitus enkä olisi ikinä keksinyt noin lennokasta tekstiä, joten Go ChatGBT, aivan varmasti vielä harjoitellaan 😉!

Ihanaa joulun odotusta!





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lomailua ja junamatkailua Ranskan Rivieralla ja Italian Cinque Terressä

Lomatunnelmia Rodokselta

Perjantain puuhastelua