Miten verottaja "kurittaa" useamman kuin yhden työn tekijää? 

Tintti on viettänyt hieman hiljaiseloa, tai sanotaanko totuus, että on pitänyt hieman kiirettä. Tähän aikaan vuodesta on monenlaista kiirettä. Useilla on jouluvalmistelut kiivaimmillaan, Tintti ei ole oikein joululintu, joten valmisteluja ei kovin paljon tarvita. Pieni kuusi ja vähän jouluvaloja, siinäpä tärkeimmät Tintin pöntön koristelut, mutta tokihan Tinttikin toimii Joulupukin apulaisena ja käy ostoksilla, yleensä aika lailla viime hetkillä. Tintin kiireet liittyvät työhön, siellä on yritettävä siivota pöytää, jotta voisi viettää hyvin ansaitun joululoman. Tänä vuonna Tintillä onkin tiedossa pitkä loma, koska syysloma jäi jotenkin välistä, ja nyt sitten lomailen ihan loppiaiseen asti. 


Mutta pitäisikö minun ehkä mennä asiaan, tai ainakin lähelle asiaa? Tämäkin blogiaihe on kotoisin Tintin tauluarvontaan osallistujalta. Tämä on ihan mielenkiintoinen aihe, koska yllättävän moni meistä tekee useampaa kuin yhtä työtä. Minullakin on siitä ihan omakohtaista kokemusta jo parinkymmenen vuoden ajalta. Otsikossa puhutaan verottajasta, mutta on pakko todeta, että verottaja ei ole ainoa kurittava taho. Taisin jo edellisessä kirjoituksessa (sivutoimisen yrittäjän YEListä) sivuta aihetta - nimittäin sitä, että sivutoimisen yrittäjän voi olla haasteellista selvittää tilanteensa omalle ammattiliitolle, joka yllättäen saattaakin tulkita sinut yrittäjäksi, eikä sinulla silloin ole oikeutta saada ammattiliitostasi työttömyyspäivärahaa. Jos olet sivutoiminen yrittäjä ja jäät työttömäksi vakituisesta työstäsi, joudut/pääset sovitellun päivärahan piiriin, ja esim. itselläni on joskus ollut tuollainen tilanne. Jouduin lähettämään joka kuukausi tuloslaskelman yritystulostani ja sain päivärahaa sen mukaan, kuinka paljon minulle oli kertynyt yritystuloa ao. kuukautena. Onneksi tämä ajanjakso jäi kohdallani pariin kuukauteen😊. Toki yrittäjille on omat työttömyyskassansa, mutta se on taas oma tarinansa, josta voin kuitenkin vinkata sen verran, että ihan sillä pienimmällä YEL-vakuutuksella saa sen ihan pienimmän työttömyyspäivärahankin. 

Itsehän olen siis ihan vakituisessa työssä, ja Tintteilen iltaisin ja viikonloppuisin. Verottajan kuritus riippuu tietenkin ihan tulojen määrästä. Lienee selvää meille kaikille, että mitä enemmän tienaa, sitä enemmän joutuu maksamaan veroja. Sivutoiminen yrittäjä voi valita, haluaako maksaa ennakkoveroa vai maksaako enemmän ennakonpidätystä palkasta. Lopputulos on kuitenkin sama, jos puhutaan kevyt- tai toiminimiyrittäjästä. Jos sivubisnes on osakeyhtiö, niin sieltä saatu palkkatulo vaikuttaa samoin kuin jos olisi ollut kahdessa tai useammassa yrityksessä töissä. Lopullisessa verotuksessa yritystulon osalta saa yrittäjävähennyksen, ja ansiotulon osalta muita vähennyksiä, mutta karkeasti sanottuna kaikki tulot lasketaan yhteen, ja verot lasketaan tästä yhteissummasta. Yritystulosta osa jaetaan pääomatuloksi taseen nettovarallisuudesta riippuen. Kunnallis- ja kirkollisverot on helppo laskea, koska ne ovat tietyn prosentin suuruisia, mutta se,  missä verottajan piiska voi iskeä, on valtionverotus - toki niistä tuloista riippuen😕.  

Tuossa alla on linkki Taloussuomen artikkeliin, jossa selitetään mielestäni aika hyvin eroja ansio- ja pääomatulojen välillä, ja kerrotaan myös siitä, että jos ansaitsee vähän, niin ansiotuloverotus on kevyempi, mutta jos ansaitsee paljon, niin pitäisi olla pääomatuloja eli omaisuudesta aiheutuneita tuloja. Valitettavasti meillä kaikilla ei ole noita pääomatuloja, joten verotus on sitä tiukempaa, mitä enemmän niitä tuloja on. Kysymykseen ei siis ole olemassa yksiselitteistä vastausta - tässä voisin suositella kuuntelemaan intuitiota: jos sinusta tuntuu, että kahden työn tekemisestä ei jää mitään käteen, ja muutenkin väsyttää,  niin silloin se ei ole kannattavaa, ja voi sanoa, että verottaja kurittaa😉. Jos se taas tuntuu kivalta, ja tilillekin kertyy rahaa, niin mikäpä siinä, jatka samaan malliin 😀. Minun elämäni olisi aika paljon tylsempää ilman Tilitinttiä, tosin en voi tietää, mitä saisin tilalle, jos luopuisin siitä. Vielä on pakko sanoa, että kaikillehan kahden työn tekeminen ei vaan sovi tai ei ole mahdollista, koska on tärkeää pitää huolta myös omasta ja perheen hyvinvoinnista. 





Itsenäisyyspäivä 6.12.2021



 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lomailua ja junamatkailua Ranskan Rivieralla ja Italian Cinque Terressä

Lomatunnelmia Rodokselta

Perjantain puuhastelua