ALV-alarajahuojennus

 Alv-ilmoituksen määräaika lähestyy

Monella pienellä tai sivutoimisella yrittäjällä on arvonlisäveron maksu- ja ilmoituskautena vuosi. Arvonlisäveroilmoitus on tehtävä viimeistään 28.2. ja jos sattuu niin ikävästi käymään, että maksua pukkaa, niin myös maksu on maksettava samana päivänä.  Pienellä yrityksellä arvonlisäveroilmoitukseen liittyy olennaisesti myös arvonlisäveron alarajahuojennus, ja siksi haluan ilmaista siitä oman mielipiteeni. Olen varmaan sivunnut aihetta välillisesti tai suoraan aikaisemminkin, mutta asia on sen verran tärkeä, että se ansaitsee ihan oman blogipostauksen.

Mikä se alv:n alarajahuojennus sitten on? Aloitetaan alusta: jos liikevaihto ylittää 15 000 € vuodessa, on ilmoittauduttava arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. On hyvä muistaa, että useimmiten, kun ilmoittautuu johonkin Verohallinnon rekisteriin, niin siitä ei selviä kuin rahalla 😁. Toinen muistettava asia on se, että jos on arvioinut liikevaihdon alakanttiin eikä ole hoksinut ilmoittautua alv-rekisteriin,  ja tuo maaginen 15 000 € ylittyy vaikka lokakuussa, niin arvonlisäveron joutuu siitä huolimatta tilittämään koko tilikaudelta. 

Pienelle yrittäjälle verottaja tarjoaa ystävällisesti alarajahuojennuksen arvonlisäverosta silloin, kun liikevaihto ylittää 15 000 €, mutta alittaa 30 000 €. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että esim. 15 000 €:n liikevaihdolla saa huojennuksena koko maksettavan arvonlisäveron, ja huojennus pienenee sitä mukaa, kun liikevaihto kasvaa. Kun liikevaihto on 30 000 € tai yli sen, niin huojennusta ei enää saa. Maksettava arvonlisäverohan on siis myynneistä maksettava arvonlisävero miinus ostoista hyvityksenä saatava arvonlisävero. Jos liikevaihtosi on 15 000 € eikä sinulla ole vähennyksiin oikeuttavia ostoja, niin saat takaisin juuri sen 3 600 €, minkä olet laskuttanut asiakkailta. 

Eikö kuulostakin hyvältä? Saat siis laskuttaa asiakkaalta esim. 50 €/ tunti + 24 % arvonlisävero, joten tilillesi kilahtaa siis yhteensä 62 €. Ja mikä parasta, verottaja vielä palauttaa sinulle tuon 24 %, minkä olet laskuttanut asiakkailta. Sehän kuulostaa aivan liian hyvältä ollakseen totta, ja niinhän se osittain onkin. Kulunut sanonta - ilmaisia lounaita ei ole pitää paikkansa tässäkin tapauksessa. Toki sinä saat tuon huojennuksen, mutta ainakin mitä itse olen katsonut monia nettisivuja, niin usein siellä jää mainitsematta yksi erittäin tärkeä huomioitava asia: arvonlisäveron alarajahuojennus on lisättävä veroilmoituksella (tai kirjanpidossa) yritystoiminnan tuloksi, josta tietenkin maksetaan vero. Siis tulovero. 

Kuva poimittu Pixabaysta

Tuloveron määrä riippuu tietenkin siitä, paljonko sinulla on muita tuloja, kuten ansiotuloja, ja mikä sinun yritystoimintasi verotettava tulo on. Jos liikevaihto on tuon 15 000 €, vähennykset 2 000 € ja olet lisäksi käynyt muualla töissä, ja siellä olet tienannut esim. 50 000 €, niin verotettava tulosi on 13 000 € + 3 600 € + 50 000 €, yhteensä siis 
66 600 €. Tuosta yhteissummasta maksat verot henkilökohtaisen veroprosenttisi mukaan.  Muista tuloistasi, kuntasi veroprosentista, kirkollisverosta ja muista vähennyksistä riippuen makselet tuosta alv-alarajahuojennuksestasi jonkin verran veroa siinä sivussa, ja jos huonosti menee, niin muutamalla eurollakin merkitystä, kun meillä Suomessa on sellainen progressiivinen verotus. Sitä en tässä ala avaamaan sen enempää, mutta lyhyesti tarkoittaa sitä, että veroprosentti kasvaa tulojen kasvaessa, ja jos napsahtaa jonkun rajan yli, niin veroprosentti voi kasvaa yllättävän paljon. 

Toki on myönnettävä, että ilman muuta kannattaa ilmoittautua arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, jos näyttää siltä, että liikevaihto ylittää tuon 15 000 €:n rajan. Ja myös silloin, jos vähänkin tuntuu siltä, että se voi ylittyä. Tämän postauksen pointti on se, että verottaja ei todellakaan anna sinulle "ilmaista" rahaa, vaan maksat siitä veron joka tapauksessa. Iso hyöty siitä kuitenkin on, vaikka et saakaan sitä koko summaa ns. nettona käteen. Jos alv-alarajahuojennusta ei olisi, niin maksaisit tuon 3 600 e arvonlisäveroa 28.2. ja nyt kun tämä mahdollisuus on, niin maksat siitä joko ennakonpidätyksessä, lisäverona tai miten se itsellä kenelläkin menee veroprosenttisi mukaan, esim. 30 %:lla  1 080 €, joten saat "voittoa" 2 520 €, jos sen näin voi ilmaista. Hyöty on siis useimmiten suurempi kuin haitta 😀.

Tilitinttihän kuuluu itse myös tähän ryhmään sivutoimisena yrittäjänä, joten todellakin tiedän, mistä puhun. Arvonlisäveron alarajahuojennukseen liittyy myös rajoituksia, ihan kaikesta sitä ei saa, mutta lisätietoa ja faktaa voit katsoa mm. https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/arvonlisaverotus/alarajahuojennus/

Mukavaa viikonloppua ja kevään odotusta💚








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lomailua ja junamatkailua Ranskan Rivieralla ja Italian Cinque Terressä

Lomatunnelmia Rodokselta

Perjantain puuhastelua